Wat was het mooi. Samen met Amvest en een vaste groep co-makers, bouwden we een nieuwe wereld. Een nieuwe wereld zoals nooit eerder op deze schaal werd gebouwd. We bouwden DUIN, gelegen aan het IJmeer in Almere, een bijzondere wijk in een nieuw aangelegd duinlandschap. Een wijk met de ambiance van een kustplaats, direct aan het IJmeer met uitzicht over Amsterdam. Nu we vandaag de 590e en daarmee allerlaatste sleutel overhandigen, kijken we terug op acht jaar bouwen met het duinlandschap als drager van het project. Ons DUIN-avontuur.

Maak de strandstad van de randstad

In 2008 was Amvest één van de drie ontwikkelende investeerders die door de gemeente Almere werd uitgedaagd met de woorden “maak de strandstad van de randstad”. Amvest won de tender met een voor Nederland nog wat controversieel plan; het maken van kunstmatige duinen met opgespoten zand uit het IJmeer waartussen de woningen zouden worden gebouwd. Het landschap zou daarbij leidend zijn en een continu vakantiegevoel het resultaat. Mike Post; ontwikkelingsmanager van Amvest: “Met het zand dat we gebruikten, zou je een rij met vrachtwagens van Almere tot Zurich kunnen vullen, zo heb ik me laten vertellen. Door al dat zand is dit project echt wat anders dan tot nu toe in Nederland gemaakt is. We hebben duinen gecreëerd, slingerende wegen en vooral veel hoogteverschil. Alles wat we vervolgens deden, werd stevig getoetst aan de kernwaarden: ‘het landschap is leidend’ en ‘een continu vakantiegevoel’.” Met dat vakantiegevoel zit het wel goed. Zand, schapenhekjes, helmgras, naaldbomen, meanderende straten, een bos, speelse hofjes met huizen in aardetinten, strand, hoogbouw, winkels en horeca, een voorzichtig lentezonnetje en uitzicht op zee, of nee; het IJmeer. Een kunstmatige, maar zeer geloofwaardige kustplaats.

Flexibel bouwen met zand

Amvest koos Reinbouw voor de bouw van 590 woningen in alle soorten en maten. Complete villa’s, twee-onder-een-kapwoningen en eengezinswoningen; zowel huur als koop. Mike: “We zochten een betrouwbare en betrokken partner. Uiteraard met een goede kwaliteit van bouwen. Dat zijn de elementen voor een goed project. We vroegen Reinbouw om een haalbaar plan te maken en gingen in stappen aan de slag. Eerst de vier modelwoningen in 2013, toen de 221 woningen van Zuiderduin, de 86 woningen van Noorderduin fase I, de 106 woningen van Noorderduin fase II en uiteindelijk de 173 woningen van Boomrijk. Nu ook deze laatste fase gereed is, zijn we bij het eind van het project en hebben we samen 590 woningen gebouwd.” Acht jaar lang was DUIN het tweede thuis van Reinbouw-uitvoerder Rudwin Susanna: “Wat me het meest is bijgebleven? Zand! Bij Noorderduin was ik erbij toen het opgespoten werd. Dat was mooi om te zien. Maar toen het er net lag en alles nog heel open was, ging het zand met een goede storm dwars door de wijk heen. Het echte strandleven,” lacht hij en vervolgt: “Voor ons was het spannend hoe dat nieuwe zand zou inklinken, maar dat ging prima. Bouwtechnisch was vooral de grondhoogte een leuke uitdaging. In één huizenblok had je zo twee tot drie verschillende hoogtes, kriskras door elkaar heen.” Ook de bouwvolgorde was bijzonder: “Toen we begonnen was de huizenmarkt nog niet zoals nu en bouwden we eerst de woningen die verkocht waren. Toen de markt aantrok, volgden de rest van de woningen daartussen. Best complex soms, maar zo flexibel moet je gewoon zijn.”

Meegroeien met DUIN

De laatste twee DUIN-fases werd Rudwin bijgestaan door zijn collega Jochem Rooswinkel, die in vier DUIN-jaren doorgroeide van werkvoorbereider tot uitvoerder. Jochem blikt terug: “Hier maakte ik mijn eerste stap van het kantoor naar het project. Dus eigenlijk van de theorie naar de praktijk. Dat was heel leerzaam! “Rudwin lacht: “Ik heb geprobeerd om hem wat bij te brengen van het uitvoerdersvak. Ook voor mij was dat leerzaam.  Als uitvoerder werk ik veel alleen, maar eigenlijk was het wel een verademing om een naaste collega te hebben!” Iedere fase in DUIN kreeg een nieuw ontwerp, steeds weer passend in het totaalplaatje van de kustplaats. Bij de eerste fases vormden prefab betoncasco’s de basis, later werd er gewerkt met kalkzandsteen. Jochem: “Elke 18 weken leverden we een woning op. Het was daarom belangrijk om iedereen gemotiveerd te houden en alle werkzaamheden in het bouwproces als een trein op elkaar aan te laten sluiten. Had persoon A een ding klaar, dan kon persoon B direct verder. Door op die manier heel efficiënt te werken, hebben we de planning steeds weer gehaald.”

Stabiliteit en vertrouwen

Mike is tevreden: “De kwaliteit van de woningen is heel goed en dat heeft vooral te maken met de stabiliteit van het bouwteam. Er waren amper wisselingen. De mensen van Reinbouw zitten hier al zo lang op dat ze het project van voor tot achter kennen. En ook bij ons is dat zo. Die consistentie zorgde ervoor dat ons ambitieuze plan te realiseren was. In de aannemers- en vastgoedwereld zijn allerlei externe factoren die processen kunnen verstoren; het stikstofbeleid, de ontwikkeling van de bouwprijzen, bezwaren op een vergunning en dergelijke… het zijn allemaal dingen waar je last van kunt hebben. Maar door de stabiliteit binnen onze teams en het wederzijdse vertrouwen naar elkaar, hebben we dat allemaal overwonnen.”

Het DUIN-gevoel

Waar het project startte in een onzekere periode rond de kredietcrisis en mensen even moesten wennen aan het DUIN-concept, is het inzicht van Amvest goed geweest. Alle woningen zijn verkocht en verhuurd en DUIN is inmiddels een populair woongebied. Rudwin: “De omgeving en huizen zijn prachtig, maar het zijn de bewoners die de échte sfeer brengen. Samen met het zand maken zij voor mij het DUIN-gevoel. En wat écht leuk is; mensen die ik nog ken van de oplevering van hun woning in Zuiderduin, zie ik nu in Boomrijk terug. Ze kozen heel bewust voor het kustgevoel. Ze vonden het nieuwe nóg mooier en verhuisden dus echt met het project mee.” Het DUIN-gevoel van Jochem is beeldend: “Als je hier aan het werk bent, lekker warm, een zonnetje, fijn tussen de duinen… Dat is toch mooi?” Maar niets redt het bij zijn meest memorabele DUIN-moment: “Het zakken van de steigers. Maandenlang werk je samen keihard aan wat moois. Als de steigers zakken, dan zie je wat er allemaal gemaakt is. Dat vind ik een heel mooi moment, zeker nu bij de allerlaatste.” Ook Mike heeft een favoriet DUIN-moment: “Het winnen van de NEPROM-prijs in 2017. Die prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan de meest onderscheidende locatieontwikkeling in Nederland.”

Trots

Elke afgeronde DUIN-fase was voor Reinbouw het visitekaartje voor de volgende. Jochem: “We hebben ons elke keer weer aan Amvest bewezen. En elke keer kozen ze weer voor ons. Dat is iets om trots op te zijn.” Mike is het daar mee eens: “Elke voorgaande DUIN-fase is verkocht en we zijn trots op het resultaat tot nu toe. Dat komt door het landschap, maar ook door de bouwkwaliteit van de woningen. We hebben het echt met zijn allen voor elkaar gebokst!”

Terug naar de kust

Met de oplevering van woning 589, komt vandaag een eind aan het DUIN-avontuur van Amvest en Reinbouw. Gaan de beide Reinbouwers hun dagelijkse ritje van het oosten naar Almere missen? Jochem: “Mijn volgende project zit hier een paar honderd meter verderop, weer voor Amvest! Dus bij mij blijft elke dag om half vijf de wekker gaan om naar Almere te vertrekken. Ik ben hier voorlopig nog niet weg!” Ook Rudwin gaat binnenkort weer naar Almere, maar niet om er te bouwen: “Mijn volgende project is in Zutphen, mooi dichtbij, maar als het hier klaar is en ook het straatwerk er helemaal in ligt, ga ik op de motor even kijken hoe het geworden is. Tijdens de bouw maak je lange dagen, dus ik heb nog niet de kans gehad om op ontdekking te gaan in de omgeving. Dat ga ik straks zeker even doen!” DUIN; wat een geweldig avontuur! Amvest, hartelijk dank voor het in ons gestelde vertrouwen.