Een woning is een plek om plezier te hebben. Als je erin woont. Maar zeker ook als je eraan werkt, zo horen we van Reinbouwers Willie, Bastiaan en Judith. Samen met hun collega’s leggen ze de laatste hand aan de zestig woningen van Woonpark Hoevelaken voor ontwikkelaar BPD. Vandaag blikken we terug op iets meer dan een jaar bouwen én vooruit naar de oplevering van de allerlaatste woningen, medio november.

Leermeester
Voor Reinbouw-uitvoerder Willie, die we spreken in zijn bouwkeet, heeft die allerlaatste woning een extra lading: “Dit is mijn laatste project. Op 31 oktober ga ik met pensioen. Dan draag ik het stokje over aan de jonge garde.” Bastiaan, zijn protegé, zit naast hem en vertelt: “Willie is mijn leermeester, ik heb veel van hem geleerd. Stapje voor stapje krijg ik meer verantwoordelijkheden, hier heb ik bijvoorbeeld de uitvoering van de hele afbouw gedaan.”

“We werken met acht soorten stenen, stucwerk, riet, pannen en andere materialen. Dat geeft enorm veel variatie.”

Variatie in straatbeeld en werk
De woningen in Hoevelaken zijn ruim, chique en bijzonder gemêleerd. De wijk bestaat uit een mix van luxe vrijstaande villa’s, rijwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en leeftijdsbestendige woningen met diverse afwerkingen. Dit zorgt voor een speels straatbeeld. Willie: “Dat is wat dit project bijzonder maakt. We werken met acht soorten stenen, stucwerk, riet, pannen en andere materialen. Dat geeft enorm veel variatie. In het straatbeeld, maar ook in ons werk. Bij het bouwen van allemaal dezelfde woningen op een rij gaat het om tempo. Hier is de uitdaging wat groter, want alle materialen hebben een ander proces en andere planning, dat maakt het interessant. En ook erg leuk.”

Als een trein
De planning loopt als een trein. Letterlijk, legt Bastiaan uit: “De ruwbouw, de kap erop, de trap erin, de binnenwanden, de leidingen, de vloerverwarming, het smeren van de vloer, dan het stucwerk, de tegels, het spac… Zo werk je in een treintje naar de oplevering. Als ergens een wagonnetje omvalt omdat spullen er niet op tijd zijn of iemand een steek laat vallen, dan stagneert alles. De kunst van het vak is om dat op tijd in de gaten te hebben, zodat je kunt schakelen voordat er echt wat misgaat.”

Een goede sfeer
Het geheim om de bouwtrein niet te laten ontsporen, is een goede sfeer. Willie: “Als iemand ergens een steek laat vallen en anderen denken ‘barst maar’ zonder er iets van te zeggen, dan stagneert alles. Dat voorkom je met een goede sfeer waarbij je wat voor elkaar over hebt.” En met die sfeer zit het wel goed in Hoevelaken, begrijpen we van Bastiaan: “Mijn favoriete Hoevelaken-moment? Frikadellen op vrijdag! Eén van de timmermannen bakt ze in de frietpan in de container en deelt ze rond. Ja, een belangrijke functie!”, lacht hij. Serieuzer vervolgt hij: “Dit werk kun je niet half doen, je moet er volledig voor gaan. Sfeerbeheer is daarin een ontzettend belangrijke factor.” Willie besluit: “Het is niet eens zo zeer het werk dat ik straks ga missen, vooral de mensen. Tachtig procent van mijn werk bestaat uit mensen.” Er wordt op de deur geklopt. “Ah! De stenen. Ik moet gaan! Dag!”

“Ik zie het als mijn taak om een woning die mensen al aanstaat nóg meer naar hun zin te maken.”

Huiselijk
Woonadviseur Judith begeleidt de kopers naar het huis van hun dromen. Via Teams vertelt ze hoe dat proces in zijn werk gaat: “Ik voel mezelf geen verkoper. Ik zie het als mijn taak om een woning die mensen al aanstaat nóg meer naar hun zin te maken. Daarvoor hebben we speciale optiepakketten met uitbouwen, indelingen, extra badkamers en andere dingen waarvan we weten dat mensen er blij van worden. Ik begeleid de kopers in het maken van hun keuzes, leg ze uit wat voor- en nadelen zijn en help ze om op tijd belangrijke beslissingen te nemen.” En die hulp, die geeft ze veelal vanuit haar eigen thuis: “Voor corona kwamen alle kopers naar ons kantoor in Dieren, maar door corona hebben we alles digitaal gedaan. Dat was even wennen, maar blijkt ook veel voordelen te hebben. Zo zit je ontspannen in je eigen huis met een kop koffie erbij, hoef je niet te reizen en ben je veel flexibeler. Op kantoor was het niet gangbaar dat mensen ’s avonds langskwamen. Virtueel is dat een stuk makkelijker. Ideaal, het geeft ouders de tijd om er rustig voor te gaan zitten als de kinderen op bed liggen. Dat bevalt vooral jongere mensen heel goed, waardoor het misschien wel iets is dat na corona blijft. Als optie ofzo.”

Techniek vertalen
Na een studie bouwkunde en een baan als werkvoorbereider in de utiliteitsbouw, koos Judith een paar jaar geleden bewust voor de rol van woonadviseur: “Ik vind het mooi om technische feiten voor kopers te vertalen, zodat ze weten waarvoor ze kiezen. Dat maakt mijn werk leuk. Ik heb geen dag spijt gehad voor mijn overstap.” Tijdens de bouw leidt ze mensen regelmatig rond door hun nieuwe huis in aanbouw. Judith: “Elke donderdag ben ik op de bouwplaats in Hoevelaken. Daar is een speciaal pipowagentje voor me neergezet waar de bezoekershesjes en helmen in zitten. Mensen kunnen dan alvast in hun huis kijken en vragen stellen en ook ik zie het project elke week verder groeien.”

Diverse woningen, diverse mensen
Judith is enthousiast over het park: “Het is prachtig doordacht. Er is maar één toegangsweg, zodat je er alleen heenrijdt als je er echt moet zijn. De rust en een veiligheid / verkeersveiligheid (of een rustige en veilige wijk) wordt daarmee veilig gesteld De architectuur heeft heel veel variaties, de wijk is erg ruim opgezet en de omgeving is ontzettend mooi. Omdat er zo veel variatie in de woningen zit, trekt de wijk  verschillende mensen aan. Jong, oud, alleengaand, gezinnen, samengesteld; wezenlijk van alles. Een erg gemêleerde wijk met leuke mensen. Dat kan straks alleen maar een erg fijne, dynamische sfeer geven!”