Zaterdag 9 februari organiseerde woningcorporatie Woonstede samen met aannemer Reinbouw B.V. en architect A&R10 de open dag van de Simon Stevinkazerne. Ruim 400 toekomstige bewoners en familieleden, betrokkenen bij de bouw en zelfs oud gelegerde militairen kwamen kijken hoe het voormalige kazernegebouw 69 is omgetoverd naar 20 appartementen.
Het oude kazernegebouw 69 was te bezichtigen voor publiek. Medewerkers van architect A&R10 gaven presentaties en medewerkers van aannemer Reinbouw en woningcorporatie Woonstede waren aanwezig om rondleidingen te geven in het gebouw. Buiten stonden kraampjes met koffie/thee en soep. De hoge opkomst laat zien dat er veel interesse is in dit bijzondere transformatieproject.
Gered van de sloop
De kazernes zijn in 1930 ontworpen en hebben na de Tweede Wereldoorlog vooral verbindingsdienstopleidingen gehuisvest. De twee gebouwen, gebouw 69 en 70, zouden eigenlijk gesloopt worden. Woonstede nam initiatief om de kazernes te kopen. Lillian Brinks, architect bij A&R10: “A&R10 heeft de verborgen potentie van deze twee kazernes laten zien.” Samen met Reinbouw B.V. maakten zij dit tot een uniek project. De gebouwen zijn beter bereikbaar door de aanleg van een ontsluiting naar de Nieuwe Kazernelaan en vormen de toegang tot de nieuwe wijk. Ook krijgen de gebouwen na de renovatie een monumentale status.
Duurzaam verbouwd
Er wordt geïnvesteerd in goede isolatie en de appartementen worden aangesloten op het warmtenet. Daarnaast zijn er onderdelen hergebruikt. Nik Waalderbos, projectleider van Reinbouw B.V.: “Weggooien van materialen die nog vele jaren meegaan, daar doen we niet aan. Die geven we een nieuwe kans!” Zo zijn de stalen kozijnen behouden en de stalen deurkozijnen in de lange gangen worden ingericht als nissen waar foto’s komen. Ook de dakpannen zijn hergebruikt. Naar verwachting verhuizen de eerste bewoners in het voorjaar naar hun nieuwe woning.
Transformeren naast nieuwbouw
Nieuwbouwwoningen lijken een logische oplossing voor het tekort aan woningen. Maar door tekort aan betaalbare bouwgrond zoekt Woonstede ook andere oplossingen om voldoende beschikbare woningen aan te bieden. Denk hierbij aan het transformeren van kantoren zoals project Zuidplein en nu dus ook twee kazernegebouwen. Marian Teer, directeur van Woonstede, sluit af: “Het mooie is dat de gebouwen en woningen onderling sterk verschillen, zo is er voor iedereen een andere vorm van ‘wonen naar je zin’.”